Et lakeret gulv vil nok altid være det nemmeste at have med at gøre, man kan let tørre et lak-gulv over så det er rent. Får man til gengæld en ridse i lakken ved at man f.eks. trækker et møbel hen over gulvet, eller man får ’stilet-mærker’, så er skaden altså sket og man må leve med det, i modsætning til de andre, mere ‘rå’ behandlinger hvor træet har en chance for at rejse sig igen.

I dag benytter man næsten udelukkende vandbaseret lak. Moderne gode vandlakker er fuldt ud ligeså holdbare som den gammeldags syre/spritlak, som er ganske sundhedsfarlig, også lang tid efter lakeringen.

Man lakerer normalt et gulv to eller tre gange. To gange er fint nok for en tid, men jeg vil afgjort anbefale tre gange lak. Lakken er klar, altså gennemsigtig, men giver alligevel træet et lidt mere ‘gyldent’ udseende. Man kan vælge mat, silkemat, eller blank lak, langt det mest almindelige er dog mat lak. Herudover findes også ultramat lak, læs mere nedenfor under usynlig lak.

Ønsker man et lysere lak-gulv kan man, inden man lakerer, give gulvet en hvidpigmentering. Dette giver et flot resultat, og modvirker også den normale ‘gulning’ som gulvet får med tiden. Det er vigtigt at man hvidpigmenterer selve trægulvet og ikke bare blander hvid farve i lakken. (Som mange gør) Ellers risikerer man at gulvet virker halvt ‘malet’ og åretegningerne dækkes.

Gulve i alle farver!

Som alternativ til hvidpigmenteringen kan man vælge at indfarve gulvene med en særlig farvet olie, inden man lakerer. Det er noget nyt at dette kan lade sig gøre, normalt kan man ikke lakere ovenpå olie. Men vores lakleverandør BergerSeidle har lavet en mindre revolution på området! Nu kan man få præcis den farve man gerne vil have, og derefter lakkens gode kvaliteter til  at sikre slidstyrken. Resultatet er virkelig flot! En meget lækker, jævn og dyb indfarvning, og lak i den ønskede glans ovenpå. Det bliver ikke meget flottere!

Usynlig lak??

Selvom man vælger mat lak er den selvføgelig blankere end et ubehandlet eller f.eks. ludbehandlet gulv. Men som noget nyt har man fremstillet en lak der kaldes ‘usynlig’. Denne lak er så mat, at man faktisk ikke kan se at gulvet er lakeret, den giver heller ikke samme gyldne farve som den almindelige. Den er så at sige usynlig. Det skal ses før man tror det.

Lakken er bygget på den 2 komponente erhvervslak og er derfor endnu mere slidstærk end den almindelige. Den er også dyrere, regn med 25 kr. ekstra pr. m2 for 3 x lak.